Hoe maak je een sportschema?

sportschema

Inleiding

Een sportschema is heel handig om te kijken wanneer je tijd hebt om te sporten en die tijd ook te benutten. In deze blog leg ik je uit wat een sportschema is en hoe je er een maakt.

sportschema

wat is een sportschema

Een sportschema of ook wel een trainingsschema kun je maken als je een duidelijk schema wil voor als je gaat sporten. Je ziet in een overzicht wat je gaat doen en hoe lang je het gaat doen. Veel mensen zien dit ook als een soort vervanging van een personal trainer die altijd zegt wat je moet doen en wanneer. Persoonlijk vind ik een sportschema handiger dan een personal trainer want het is gewoon simpelweg goedkoper.

hoe maak je een sportschema

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het maken van een trainingsschema. Ik zal ze allemaal in deze alinea behandelen.
Doelgroep.
Het is heel handig dat wanneer je een schema gaat maken dat je van je zelf weet ok deze spiergroep(en) ga ik trainen voor de komende twee maanden (ligt eraan hoe lang je trainingsschema is) je kan natuurlijk ook meerdere spiergroepen trainen in een schema maar probeer het zo duidelijk mogelijk te houden. Train dan bijvoorbeeld de eerste maand benen en de tweede maand je borst. Zo houd je het lekker makkelijk voor jezelf.
Aantal
Nu kunnen we door naar het aantal keer dat je in de week zal gaan trainen. Let goed op dat je het sporten niet te vaak gaat inplannen. Hierdoor kun je je concentratie en uiteindelijk dus ook je motivatie verliezen. Even een voorbeeldje heb je 3 avonden vrij plan er dan 2 van in. Heb je toch zin om de derde avond te gaan trainen dan moet je gewoon gaan natuurlijk.
simpel
Het is heel belangrijk dat je je sportschema simpel en overzichtelijk houd. Plan dus niet heel veel verschillende oefeningen per spiergroep in tijdens een sessie. Probeer inplaats daarvan je setjes meerdere keren te herhalen. Ik zou je aanraden maximaal 5 verschillende oefeningen te doen.

Zo! nu weet je de basics van het maken van een sportschema. Ik hoop dat je er veel aan hebt in de toekomst. Laat in de reacties weten waar je nog meer een blog over wilt hebben en vragen zijn natuurlijk ook altijd welkom.
Meer leesplezier. Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *