4 Tips om blessures te voorkomen

4 Tips om blessures te voorkomen

Blessures zijn vervelend. Wellicht wel het ergste wat sporters kan overkomen. Toch is het vaak eenvoudig te voorkomen. Mocht je toch een blessure hebben dan is het fijn om te weten dat de weg eruit ook korter kan zijn dan gedacht.

Tip 1: Bouw rustig je trainingschema op

Als je (weer) begint met sporten moet je er voor zorgen dat je niet te hard van stapel loopt. Zorg er dus voor dat je je trainingsschema geleidelijk opbouwt, want als je het zorgvuldig doet heeft je lichaam meer tijd om de belasting te verwerken. als je dit goed doet zal je lichaam de belasting beter aankunnen. En worden je spieren sterker. Maak dus een goed trainingschema

sportschema

Tip 2: Warming up

Een goede warming up is heel belangrijk voordat je gaat sporten. Lees hier waarom dat is.

Als je een warming up doet worden je spieren warm en neemt je bloedcirculatie toe. Hierdoor krijgen je spieren sneller zuurstof en energie dit zorgt ervoor dat je gelijk beter zult presteren.

Als je spieren nog koud zijn zijn ze veel gevoeliger voor blessures. Voor de beste warming up kun je kijken naar wat je gaat doen. Hierdoor kan je bedenken welke spieren je het meeste gaat belasten en dus ook welke spieren je het beste moet opwarmen.

warming up is belangrijk

Tip 3: Zorg voor de juiste benodigdheden

e op zult lopen, de juiste maat en of je schoenen wel de juiste ondersteuning bied. Eigenlijk moet je om het jaar jezelf voorzien van bijvoorbeeld nieuwe sportschoenen want na 1-2 jaar verliezen je schoenen de demping waardoor ze niet voldoende ondersteuning meer bieden. De juiste sportkleding is belangrijk.

Gebruik de juiste benodigdheden bij het sporten

Tip 4: Gebruik de bijpassende techniek

Als je de verkeerde techniek gebruikt komt het vaak voor dat je blessures oploopt. Met een verkeerde techniek krijgt je lichaam vaak de verkeerde belasting en kan zorgen voor overbelasting.

Weet je niet zeker of je de goede techniek gebruikt? Je kan dit checken door bijvoorbeeld naar de fysio te gaan of een hardloopwinkel.

Techniek is belangrijk bij het sportenBonustip 5: Ziek geweest?

Ben je net weer genezen van een griepje of heb je een blessure gehad? Zorg er dan voor dat je je trainingsschema hier weer op aanpast. Als je verschil voelt als je weer begint met sporten geeft je lichaam aan dat je conditie niet meer hetzelfde was als eerst.

Daarom is het echt nodig om je schema hierop aan te passen, want als je het niet doet heb je voordat je het weet weer een nieuwe blessure en dat moeten we niet hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *