4 redenen om je te laten masseren

Sportmassage

Inleiding

Massage heeft veel voordelen voor het lichaam. Vooral voor sporters en sportliefhebbers. Je lichaam is ontworpen om goed te voelen. Als dit voor je gevoel niet zo is dan is het misschien tijd om regelmatig massages te krijgen.

Je regelmatig laten masseren heeft verschillende gezondheidsvoordelen en zou standaard onderdeel van je gezondheidsroutine of fitnessroutine moeten zijn.

Een belangrijk ding om te onthouden wanneer u begint met het opnemen van massage in uw fitnessroutine, is dat de resultaten niet na slechts één sessie zijn bereikt. Zie het als een duursport.

Deep tissue massage

Zowel sporters als coaches geven aan dat het aanzienlijk helpt. Denk aan zogenoemde ‘deep tissue massage’. Dit is een overkoepelde term waar ook sportmassage onder valt.

Wellicht niet het meest ontspannend, maar het helpt je wel af te komen van eventuele chronische pijn(tjes) en spanningen in de nek, rug en schouders.

Sportmassage

Sportmassage wordt vaak toegepast bij het opwarmen en/of afkoelen door middel van snelle, korte slagen.

Ontspanningsmassage

Ontspanningsmassage is het beste voor atleten die een dosis rust in hun leven nodig hebben. Nerveus of angstig zijn kan de prestaties beïnvloeden.

Voordelen van massages

Al deze soorten massages hebben voordelen voor atleten aangetoond. Enkele van deze voordelen zijn: meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit, vermindering van ontstekingen, vermindering van pijn, ontspanning van het lichaam, preventie van blessures en verbetering van de prestaties.

Inhoud

Masseren verhoogt het bewegingsbereik en de flexibiliteit

Als sporter kan een groter bewegingsbereik en flexibiliteit helpen de prestaties te verbeteren, blessures te voorkomen en de hersteltijd te versnellen. Regelmatig massages krijgen vergroot het bereik en de beweging en de flexibiliteit door de bloedtoevoer naar de spierweefsels en fascia te vergroten. “De verhoogde bloedcirculatie helpt spierspanning te verlichten, pijn te verminderen en te zorgen voor een sneller herstel”, aldus Health and Fitness Magazine.

massage voor betere flexibiliteit

Masseren vermindert ontstekingen

Spieren beleven tijdens zware inspanning een mate van door inspanning veroorzaakt trauma en ontsteking. Om dit trauma en deze ontsteking te genezen, hebben de spieren in het lichaam veel energie nodig.”

Gelukkig helpt massage voor sporters om deze energie te leveren. Spieren blijven gelukkig en gezond door de ontsteking te verminderen.
“Massage activeert het vrijkomen van die energie door mitochondria te creëren, de krachtcentrales van de cel”

Daardoor heeft het lichaam genoeg energie om het trauma te herstellen dat is opgelopen tijdens een inspannende inspanning en vermindert zo ontstekingen in het lichaam.

Minder ontstekingen door massage

Minder pijn door massage

Als er een ontsteking in het lichaam is, is er meestal ook pijn. Het is daarmee logisch dat als we de ontsteking in het lichaam verminderen we zo ook de pijn verminderen.

Dat klinkt als een win/win voor sporters die massages krijgen. Wanneer we massages krijgen, maken onze cellen meer mitochondriën aan. Hierdoor krijgt het lichaam meer energie om het genezingsproces te ondersteunen. Massage “helpt je ook om angst, stress en andere negatieve factoren te verminderen, wat helpt het genezingsproces te bevorderen.”

Massages verminderen pijn

Ontspanning voor het lichaam

Massage activeert het parasympathische zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat ontspanning en rust bevordert.

Dit is een van de grootste voordelen van massage, sporter of niet. Massage helpt mensen te ontspannen en stress los te laten. Volgens Health and Fitness Magazine, “moedigt die ontspannen toestand met verlaagde spanning de focus aan en dat is een goed voor je aan een sport, groepsoefening of competitie begint.”

Hoe meer ontspannen u bent, hoe beter u presteert in uw oefening.

Massage ontspant het lichaam

Regelmatig masseren voorkomt blessures

Massage helpt blessures te voorkomen. Omdat massage helpt om ontstekingen te verminderen en het bewegingsbereik en de flexibiliteit te vergroten, vermindert dit ook het risico op letsel. Veel sporters ervaren blessures door gespannen spieren. Doordat massage helpt om de spieren in het lichaam te ontspannen, helpt massage om blessures te voorkomen.

Massage voorkomt blessureleed

Prestatieverbetering door massage

Met een groter bewegingsbereik en flexibiliteit, een ontspannen en gefocuste geest en lichaam, minder pijn en ontstekingen in het lichaam en een laag risico op blessures, zullen uw atletische prestaties ongetwijfeld beter zijn dan voorheen. Het beste deel van het krijgen van massage voor atleten is hoe geweldig je je zult voelen als je doet wat je ook graag doet.

prestatieverbetering door massage

Meer van dit

Nog meer van dit soort informatie nodig? Everything4sports.com staat er vol mee.

Wil je iets weten met betrekking tot jouw sport? Laat het even weten in de comments en dan maak ik er een blog over!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Body